Přímý pohon nebo klínové řemeny?

Rozhodnutí zda si vybrat kompresor s přímým pohonem nebo s pohonem pomocí klínových řemenů souvisí zejména s otázkou provozních otáček kompresoru. Běžné kompresory s přímým pohonem používají jako zdroj energie 2pólové elektromotory se zhruba 3000 ot/min. Tyto motory jsou poměrně levné, ale díky takto vysokým otáčkám dochází ke značenému tření pístu ve válci. Důsledkem je velmi vysoká provozní teplota, která způsobuje dva zásadní problémy:
- nižší účinnost stlačování - výtlačný výkon (l/min) se pohybuje pouze na úrovni 45 až 55 % sacího výkonu
- snížení životnosti stroje - díky vysokému teplotnímu a mechanickému opotřebení

Řešení, jak snížit otáčky kompresoru jsou v principu dvě – snížení otáček elektromotoru (drahý 4pólový motor s 1500 ot/min) nebo pomocí převodového ústrojí s klínovými řemeny. Nespornou výhodou provedení s klínovými řemeny je možnost nastavit optimálně počet otáček podle průměru řemenic a dosáhnout tak úrovně typicky od 1200 do 1500 ot/min.

Dalším aspektem obou řešení jsou rozměry. Velkou výhodou přímého pohonu je výrazně kratší délka soustrojí, a proto jsou modely s přímým pohonem vhodnější pro aplikace, kde je vyžadována častá manipulace se strojem.

Závěrem, pokud chcete využít obou vlastností – nízkých otáček současně s malými rozměry, doporučujeme kompresory s přímým pohonem se 4pólovými motory např. modely V30 z řady LINE.